TOP termékek

Partnereink

 

 

 

Elérhetőségeink

Órabox Kft.
+36-70/422-7835
oraboxkft@gmail.com
2316 Tököl Mester utca 23.

Szállítás: GLS 990 Ft-tól - Foxpost 1.190 Ft - Ingyenes 20.000 Ft felett

Iron Wolf (Gelezinis Vilkas)

A Geležinis Vilkas (magyarul: a Vasfarkas) egy mitikus karakter Vilnius – a régi Litván Nagyhercegség és a mai Litván Köztársaság fővárosa – alapításának középkori legendájából.

A legenda szerint Gediminas nagyherceg (kb. 1275 – 1341) a Šventaragis völgye melletti szent erdőben vadászott, a Vilnia folyó Nerisbe ömlő helyének közelében. A nagyherceg elfáradva a sikeres őszirózsavadászat után letelepedett éjszakára. Mélyen elaludt, és egy hatalmas vasfarkasról álmodott, aki egy domb tetején áll, és olyan erősen és hangosan üvölt, mint száz farkas. Ébredéskor a herceg megkérte Lizdeika krivist (pogány papot), hogy fejtse meg az álmot.

„Amit Litvánia uralkodójának és államának szánnak, az a következő: a Vasfarkas egy várat és egy várost jelképez, amelyet Ön for létrehozni.
Ez a város lesz a litván földek fővárosa és uralkodóik lakhelye, tetteik dicsősége visszhangzik az egész világon.” – mondta neki a pap.

Ezért Gediminas az Istenek akaratának engedelmeskedve felépítette a várost, és a Vilnia patakról Vilnius nevet adta neki.

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Összes kategória
Ft
Ft