TOP termékek

Partnereink

 

 

 

Elérhetőségeink

Órabox Kft.
+36-70/422-7835
oraboxkft@gmail.com
2316 Tököl Mester utca 23.

Szállítás: GLS 990 Ft-tól - Foxpost 1.190 Ft - Ingyenes 20.000 Ft felett

Blog

NATO óraszíj: mit érdemes tudni róla?

2023.06.08 14:02
NATO óraszíj: mit érdemes tudni róla?

A NATO óraszíj az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, holott eredetileg mindössze a funkcionalitásáért használták.

A NATO szíjat minden órakedvelő ismeri, és legalább annyian határolódnak el tőle, mint amennyien szeretik. Napjainkban már gyakorlatilag divatcikknek számít, eredetileg azonban csupán a könnyű cserélhetőség és a funkcionalitás számított, hiszen a hadseregek számára fejlesztették ki.

A NATO szíj rövid története

Tudható, hogy minden NATO tagországnak hozzá kell járulnia valamilyen fejlesztéssel a NATO hadseregek felszereléséhez. Az Egyesült Királyság – többek között – egy univerzális karóraszíjat "dobott be a közösbe" még 1973-ban, ami eredetileg csupán 20 mm-es szélességben, „admiralty” szürke színben készült. A szíj eredeti megnevezése G10 volt, ami arra az űrlapra utalt, amelynek kitöltésével a katonák hozzájuthattak egy ilyen szíjhoz.

Azóta természetesen történtek kisebb-nagyobb módosítások is, így például a hivatalos szélessége 18 mm lett, illetve az Admiralitás berendelte a saját színeivel csíkozott változatokat, nem is beszélve arról, amikor elkezdett terjedni, és a különféle méreteken és színeken túl már akár kétrészes változatban is beszerezhetővé vált.

Miért közkedvelt a NATO óraszíj?

A válasz egyszerű, hiszen a NATO szíj olcsó, így rengeteget is lehet vásárolni belőle, majd akár naponta megváltoztathatjuk a karóránk megjelenését. Ehhez az is hozzájárul, hogy a szíjcsere mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, mivel nem kell bajlódni a rugós stiftekkel, sőt, újabban megint terjedni kezdtek a fixfüles óratokok is, ami kifejezetten a NATO óraszíjak divatjának köszönhető.

Emellett a NATO szíj a kialakításának köszönhetően stabilan tartja az órát, így az semmilyen körülmények között nem tud leesni a csuklóról – még akkor sem, ha az egyik rugós stift eltörik. Emellett nagy előnye még, hogy szíjcserénél sem tud róla lecsúszni az óra, ha az alsó biztosító is rá van fűzve.

Meg kell még említeni, hogy számtalan változatban beszerezhető, azaz mindenki megtalálhatja azt, amelyik a leginkább megfelel az ízlésének: a hagyományos NATO óraszíj mellett beszerezhető az úgynevezett ZULU is, amely nagyobb fűzőgyűrűiről ismerhető fel, de létezik bőr, valamint kétrészes változat is. Ráadásul kényelmes, hiszen a szövet alatt kevésbé izzad meg a csukló.

Miért vannak mégis, akik ellenzik?

Mint mindennek, így a NATO szíjnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai; most lássuk az utóbbiakat.

A leggyakrabban felhozott hátrány, ami miatt sokan nem kedvelik a NATO óraszíjakat, a vastagság. Persze maga a szíj vékony, ám azzal fontos számolni, hogy az óra hátlapjához simul, ráadásul duplán, így akár 1-1,5 millimétert is hozzáadhat az óra tokjának vastagságához, emiatt pedig az jóval magasabban ül a csuklón. Egy vastagabb óratok esetében, amihez ráadásul az esetlegesen domború üveg csak hozzáad, ez nem túl esztétikus – nem véletlen, hogy az eredetileg a brit hadseregben használt karóra vékony volt, eredetileg manuális mechanikus, majd később kvarc szerkezettel.

Másrészt a nehezebb óráknál – a fentebb említett magasan ülés miatt – az óra "kilenghet" a csuklón, ami cseppet sem kényelmes, ráadásul, mivel a NATO óraszíjak könnyűek, a kiegyensúlyozottság érzése is elmarad.

A hátrányok azonban nem akadályozzák meg a NATO óraszíjat abban, hogy divatos legyen, épp ezért Önnek is érdemes lehet beszereznie legalább egyet, hogy megtudhassa, vajon Ön is rajongója lesz-e ennek az apró, de hasznos kiegészítőnek!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a NATO szíjak iránt, tekintse meg webáruházunk kínálatát, válasszon, majd rendeljen mindössze néhány kattintással, ha pedig kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!